dilluns, 11 de març del 2013

Consell de la Gent Gran

Iltra.Sra. Neus Munté
Durant el Plenari del Consell de la Gent Gran de Catalunya, celebrat fa pocs dies a la Casa del Mar, de Barcelona, l'Iltra.Sra. Neus Munté, Consellera de Benestar Social i Família, que presidia la sessió, va destacar el paper clau que tenim les persones grans en l'equilibri social del nostre país, i l'important tasca que realitzem amb el nostre voluntariat, expressant el seu desig de que aquesta tasca continui fermament endavant i que no defalleixi mai, ni en l'ànim ni en l'esperit.

També va manifestar la seva voluntat de treballar per les persones grans i el seu propòsit d'establir una bona relació de confiança amb el Consell de la Gent Gran i de ser receptiva a tots els projectes que se li presentin, amb el desig de poder realitzar un treball conjunt que faci realitat el desitjable envelliment actiu i que afavoreixi una millor visibilitat de les persones grans als mitjans de comunicació.   
Sr.A.Vilà, Sra.D.Gordi, Sr.J.M.Bosch

Va comentar que ens trobem en moments difícils, en moments de resistència, amb importants dificultats econòmiques i animiques que afecten molt a les persones grans, i que ens cal seguir treballant amb fermesa per preservar, per tots els mitjans al nostre abast, l'estat del benestar. Va fer referència a l'actual Llei estatal de l'Autonomia personal i als greus problemes econòmics que està creant, assegurant que, en el futur, aquesta situació millorarà amb el projecte d'una Llei pròpia que està preparant el Govern català i que atendrà molt millor les necessitats de la gent gran.

Citant l'escriptora Teresa Pàmies, va comentar que s'envelleix quan es perd la il·lusió, però que aquest no era el nostre cas. Nosaltres som un país ambiciós del seu futur, i ens en sortirem. Finalment, abans d'acomiadar-se del Plenari, va afirmar que estem vivint una situació difícil i complexa, i ens va encoratjar a tots a seguir treballant, amb il·lusió, per una societat més justa i solidària.
Parlament de la Sra.Mercè Mas

En absència de la Sra. Consellera, els treballs del Plenari varen seguir endavant, sota la presidència de la Sra. Dolors Gordi, Secretària de Família, comentant i debatent-s'hi temes tan rellevants com la Firagran 2013, la futura visita al C.A.C., la memòria de les activitats realitzades durant el passat Any Europeu 2012, una memòria que va ser presentada i comentada pel Sr. Agustí Vilà, i finalment un detallat informe sobre el Pleno del Consejo Estatal celebrat a Madrid, que va oferir la Sra. Mercè Mas. En resum, un Plenari del Consell de la Gent Gran de Catalunya molt profitós i interessant.

dilluns, 4 de març del 2013

Coneixent el país

Seguint el programa de les visites culturals d'A.C.A., un nombrós grup de socis i sòcies de l'Associació vàrem fer recentment una visita a Vilafranca del Penedès, bonica població que malgrat la seva proximitat a Barcelona, no sempre ha rebut l'atenció que els seus monuments mereixen, com l'interessant edifici de l'antic Palau Reial, una bella mostra de l'arquitectura civil gòtica catalana. Dins les seves parets hi batega el ressó de la nostra història: aquí hi varen residir els nostres comtes-reis i també aquí hi va morir, l'any 1285, un dels nostres més importants monarques, Pere II el Gran.  
Vàrem anar a visitar el Vinseum, l'atractiu i modern Museu del vi, situat en un sumptuós edifici en el que s'hi pot admirar una ampla escalinata gòtica, i treballats finestrals. Allí s'hi exposa una interessant col·lecció d'eines del camp, i s'hi poden contemplar uns bonics diorames sobre el treball de la vinya i unes interessants filmacions sobre l'elaboració del vi, a través del temps. 

Al seu davant, l'imponent edifici gòtic de la Basílica de Santa Maria ens parla de la importància històrica de Vilafranca. La Basílica és la seu de l'arxiprestat del Penedès i té una capacitat extraordinària. La seva nau, alta i agosarada, és molt elegant, així com el seu absis, dividit en tres seccions, il·luminades amb uns vitralls multicolors, en els que hi podem veure escenes bíbliques i diferents personatges històrics, com sant Ramon de Penyafort, la mare Ràfols, fundadora de les Germanes de la caritat, i el bisbe Torras i Bages, tots ells fills de Vilafranca del Penedès.

Després de contemplar la seva façana monumental, val la pena fer una visita a la interessant cripta gòtica, situada sota l'Altar major i pràcticament desconeguda. En aquesta ampla cripta s'hi pot admirar un monumental grup d'escultures de marbre, representant la sepultura de Jesús, obra de l'escultor Josep Llimona, que va ser un obsequi del bisbe Torras i Bages a la seva vila natal.

Conèixer el país té moltes facetes, i finalitzada la visita cultural, no ens vàrem pas oblidar d'anar a buscar també alguns records dolços de la nostra estada a Vilafranca del Penedès, portant cap a casa una bona coca vilafranquina i una capsa de les seves típiques "catánies".